Esettanulmányok

CSOMAGOLÓANYAG FORRASZTÓGÉP ÚJJÁALAKÍTÁSA
 - A SZAKMAI KIHÍVÁS SIKERES MEGOLDÁSA

A Hyginett Kft., amely a higiéniai termékeiről ismert amerikai Procter & Gamble (P&G) csömöri gyártója, többek között a népszerű Oral-B szájápolási termékek csomagolásával foglalkozik.
Amikor a szájzuhanyfejek esztétikus csomagolásával kapcsolatban nehézségek merültek fel, a cég minket keresett fel a speciális gépészeti problémával. Nekünk, mint a Hyginett regisztrált beszállítójának, évekbe telt, hogy kivívjuk a Hyginett bizalmát, és most örömmel vállaltuk a különleges kihívást.

A projekt célja egy csomagológép felújítása volt
A projekttel kapcsolatos tárgyalások során hamar kiderültek a géppel kapcsolatos problémák.
Az ED17 szájhigiéniai csomagológép javítás előtt nem működött elég hatékonyan, és számos esztétikai és minőségi problémát okozott. A Hyginett arra törekedett, hogy termékeik a minőségükhöz méltó csomagolást kapjanak és megőrizzék vásárlóikban a P&G brandről kialakult pozitív képet.
A mi segítségünkkel az ajánlatkérés és az elvárások teljesítése között mindössze három hónap telt el.

Mi volt a projekt fő kihívása?
Ebben a projektben csak kihívás volt. Az elvárások magasak voltak: összetett gyártási, tervezési és programozási feladatokat kellett hatékonyan és ütemterv szerint teljesítenünk, az elvárt minőségben.
A cég korábbi partnerei visszautasították ezt a munkát, de mi magabiztosan vállaltuk és sikeresen megoldottuk a feladatot.

A projekt megvalósítása során szerzett tapasztalatok
A megbízás indulásakor az igénylők személyesen mutatták be a gép működését, a javítandó alkatrészeket és funkciókat. A folyamat során sikerrel teljesítettük a komplex gyártási, tervezési és programozási feladatokat, maradéktalanul megfeleltünk minden elvárásnak.
A három-hónapos megfeszített munka ugyan ideiglenes üzemi leterheltséget okozott, de az eredményre büszkék lehetünk. Ez a projekt nem pusztán javítás volt, hanem teljes újjáalakítás.
Az ügyfél elégedett volt az eredménnyel és pozitív visszajelzéseket kaptunk tőlük: „Remek munka volt!”

A projekt eredménye mindkét fél számára pozitív volt
A felújított csomagológép most már szebben forrasztja a csomagolóanyagot, így esztétikusabb termékek kerülnek a boltokba. A projekt megvalósításával mindkét fél számára előnyös új együttműködési lehetőségek nyíltak meg a két cég között.

A tapasztalataink alapján magabiztosan kijelenthetjük, hogy minden kihívást képesek vagyunk sikeresen leküzdeni. Az elégedett ügyfél továbbajánlása révén újabb kapcsolatépítési lehetőségek nyíltak meg számunkra, és további projektekkel bővíthetjük szakmai portfóliónkat. A cégünk számára ez a projekt igazi sikertörténet volt.

Célgépet gyártottunk a Bosch-nak

A Bosch világszerte jól ismert cég, amely a saját piacán a vezető vállalatok közé tartozik. Éppen ezért külön megtiszteltetés volt számunkra, hogy megkerestek minket egy közös projekt kapcsán. Mint kiderült, a projekt célja egy minőségellenőrző gép gyártása lesz.
A megbeszélések során hamar körvonalazódott, hogy ez egy hosszú projekt lesz – végül összesen 8 hónapig tartott az ajánlatkéréstől a szállításig.

A projekt célja egy célgép gyártása volt
A Bosch egy termék minőségellenőrzésére szolgáló automata berendezés tervezésére és gyártására kért fel minket, támogatandó a munkafolyamatokat, mert eddig részben kézi erővel végezték a termék minőségellenőrzést.
A megbízó tehát lényegében a saját belső folyamatai egyszerűsítését és gyorsítását remélte a projekttől.

Mi volt a projekt fő kihívása?
A munka során a legnagyobb kihívást az jelentette, hogy minden korábbinál fokozottabb odafigyelést és precizitást igényelt az egész folyamat, mert a minőség-ellenőrzés a legszigorúbb pontosságot igényli.
Olyan berendezést kellett gyártanunk, ahol sem a határidő csúszása, sem a technikai problémák nem megengedhetők, mert az elektromos autók egy kritikus alkatrészének ellenőrzésére szolgál a berendezés, amelyet véletlen mintavételezéssel, üzemi hőmérsékleten tesztelnek.

A projekt megvalósítása során szerzett tapasztalatok
A tervezőcsapat felállítását a mérföldkövek kijelölése előzte meg. Mivel maximalisták vagyunk a minőség terén, magától értetődő volt, hogy szigorúan be is fogjuk azokat tartani.
Rendkívül leterhelő volt mentálisan az egész projekt, mert mindent meg akartunk tenni, ami lehetséges, mivel ezzel a munkával mutatkoztunk be a Bosch felé, valamint az üzemünk mindennapi erőforrásait is nagyban lekötötte a gyártás és a szerelés. Mégis, minden mérföldkövet pontosan, határidőre teljesítettünk.

A projekt eredménye mindkét fél számára pozitív volt
A Bosch minden téren elégedett volt a munkánkkal, mert az eredeti elvárásoknak megfelelően került legyártásra a minőségellenőrző gép, amely pontosan úgy működött, ahogy a megrendelő elgondolta.
Az egyszeri projektből tartós együttműködés lett, mi pedig örömmel járulunk hozzá a hazai ipar fejlődéséhez.

Időtálló burkolatot készítettünk orvostechnikai gépekhez

Szeretjük az olyan kihívásokat, ahol a munkánk közvetlenül vagy közvetve a szélesebb társadalom számára is hasznosnak bizonyul.
Amikor a Samyang Biopharm Hungary Kft. először megkeresett minket, még annyit tudtunk csak róluk, hogy az orvostechnikai termékek gyártásában jeleskedő cég lesz a leendő üzleti partnerünk, továbbá a projekt típusa különféle berendezések biztonságtechnikai megfelelősége lesz.

A projekt célja burkolatok gyártása volt
A feladat egyszerűen hangzott, mégis, a részletek megismerésével kiderült, valójában összetett a projekt: gépek biztonságtechnikai burkolatának felmérését és gyártását kérték, helyszíni szereléssel egybekötve.
Úgy véltük, ez kiváló alkalom lesz a piaci potenciál megszerzésére, arra, hogy tovább fejlődjünk know-how terén is.
Azt fontos tudni, hogy az előírások szerint a külföldről érkezett gépek biztonságtechnikailag csak akkor használhatóak Magyarországon, ha az európai és magyar szabványoknak megfelelő burkolattal vannak ellátva. Az ügyfelünk orvostechnikai gépeihez ezért a munkavédelmi előírásoknak megfelelő biztonságtechnikai burkolatokat kellett gyártanunk.

Mi volt a projekt fő kihívása?
A szaktudás, az emberek, a gépek mind rendelkezésre álltak, viszont pont a szakmai tapasztalataink alapján tudtuk, hogy a helyszíni felmérésben mindig ott rejlik a hibázás lehetősége.
Ezért a projekt kialakítása során olyan tervező kollégát kellett a helyszínre küldenünk, aki kellő hozzáértéssel átlátja a működés közben felléphető kockázatokat és paramétereket, hogy elejét tudjuk venni a felszereléskor jelentkező és működést akadályozó problémáknak.
A projekt felállítása során nem akadt más kihívás – egy hónap alatt teljesítettük is a vállaltakat.

A projekt megvalósítása során szerzett tapasztalatok
Nagyfokú előrelátás és precízség kell egy ilyen helyszíni felmérés végrehajtásához, az információk átadásához, hogy a tervezés és a gyártás a lehető leginkább zökkenőmentes legyen.
A helyszíni felmérés után következett a tisztatérben található berendezések védő plexiburkolatainak tervezése, gyártása és felszerelése. A biztonságtechnikai burkolatok az elvárt funkcióknak megfelelően lettek legyártva és a helyszínre szállítást követően felszerelve a gépekre.

A projekt eredménye mindkét fél számára pozitív volt
Az ügyfél részéről a visszajelzések egyértelműek voltak: olyannyira elégedettek voltak a munkánkkal, hogy tartós üzleti partnerség alakult ki, és azóta már szélesítettük a spektrumot több más, karbantartáshoz használt alkatrész legyártásával is.

Gyógyszeripari célgép tervezés és gyártás

Régóta dolgozunk együtt a Xellia Gyógyszervegyészeti cég magyarországi részlegével. Kapcsolatunk egy régebbi, közös munkák nyomán jött létre.

A laboratórium problémája
A különleges szakterület nagyfokú laboratóriumi felkészültséget igényel. A mikrobiológiai tenyésztési eljárásokat eddig csak részben lehetett gépesíteni. A nem automatizált munkavégzéssel sok selejt keletkezett, amely csökkentette a hatékonyságot mind a gyártási idő, mind pedig az alapanyag-felhasználás terén.
Esetükben, a laboratóriumban a Petri-csészékbe helyezett táptalaj a lehető legrövidebb idő alatt és legkevesebb selejttel történő kilyukasztása volt a cél.
Saját kutatásaikhoz volt rá szükség, hogy gyorsíthassák a labor analitikusok kutatásra szánt idejét a kísérletek előkészítésében.

Az innovatív feladat
Egy olyan laboratóriumi táptalaj lyukasztó berendezést kellett készítenünk, amelyet eddig még nem gyártottak.
Számunkra ennek a munkának a legnagyobb hozadéka, hogy a gyógyszergyártói fejlesztések mellett a labortechnikai eszközök gyártásának kompetitív piacán is sikerült pozíciónkat erősíteni.

A folyamat kevesebb, mint fél évig tartott
Az igények pontos specifikációja után a tervezés és a készülék elkészítése, tesztelése és üzembe állítása mindössze 5 hónapot igényelt.
Már ez is rekordnak számít, a hasonló iparágakban szokásos több hónapos előkészítési eljárások ismeretében.
A projekt meglehetősen lekötötte az erőforrásainkat, de megérte. A folyamat során mi is sok tapasztalatra tettünk szert: ami elméletben kidolgozásra kerül, az a valóságban sokszor nem működőképes.

A termék: táptalaj lyukasztó berendezés
Amire ennek kapcsán igazán büszkék vagyunk, hogy olyan gépet gyártottunk, amiből csak egy darab van a világon!
Ezúttal is bebizonyítottuk, hogy helyt tudunk állni a kreatív mérnöki és precíziós gyártási munkát igénylő feladatokban is.
Az eredmények már távolabbra mutatnak, a siker folytatódik
A megrendelő elégedettségét bizonyítja, hogy a budapesti munkánk nyomán már egy kiegészítő berendezést is rendelt a cégcsoport amerikai székhelyű vállalata.

Összegzés
Őszintén reméljük, hogy ez az egyedi célgépünk segíteni fogja a megrendelők munkájának gyorsítását. Ebben részt venni nagyszerű érzés és izgalmas szakmai kihívás volt.

crossmenu